Una D’Artagnan amb capa de cuir

PERFIL/ Lisbeth Salander és un personatge de ficció, tot i que el que s’amaga darrera del seu nom és malauradament una realitat massa habitual. Durant la seva infantesa va viure les baralles constants que hi havia a casa seva, de manera esporàdica. El seu pare maltractava la seva mare, fins que un dia la va deixar inconscient. La reacció de la petita Lisbeth va ser venjar-se de l’agressor amb gasolina i un llumí: el va cremar viu. Aquest acte violent va suposar-li el tancament en un hospital psiquiàtric durant uns anys i viure sota el control d’un tutor després d’abandonar el centre. Des d’aleshores, treballa de hacker en una empresa d’investigació i ajuda al periodista Mikael Bomkvist a destapar les injustícies que els arriben a les mans, especialment aquelles que tenen a veure amb homes que maltracten a dones.

Salander té moltes virtuts: no té por d’enfrontar-se als personatges més perillosos, té una intel·ligència prodigiosa que li permet resoldre molts trencaclosques i té una memòria fotogràfica que li resulta ser una eina molt útil a l’hora de tirar endavant les investigacions. Però també té molts problemes. No sap relacionar-se amb els altres i, de fet, és incompresa per la majoria de la societat. Només aquells que han tingut prou paciència per suportar les seves extravagàncies han descobert l’origen de la personalitat de la noia de cuir i, per tant, l’han poguda acceptar.

Lisbeth Salander no porta ni capa, ni espasa, ni barret amb ploma. És una D’Artagnan de l’època moderna. Va vestida completament de negre, té un drac tatuat al llarg de tota la seva esquena i porta piercings a tots els llocs possibles. És bisexual, addicta al tabac i experta en ordinadors. El seu perfil no coincideix en cap heroi de conte, més aviat té l’aparença del malvat de la història. Stieg Larsson va voler convertir tots aquests elements d’antiheroi en una expressió gòtica i punk que es revolta contra la societat imperfecte en la qual Salander viu, i en la qual nosaltres, lectors i espectadors, també vivim.

Anuncis

~ per wasp88 a 4 gener 2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: